Geen punten mee vanuit breibekkenland

El Clásico, The old firm derby, De Klassieker en kort daarachter Noarkum – SV Hielpen. Afgelopen weekend was het tijd voor de laatstgenoemde derby. Dit is het toetje van de bekerpoule van ons aller eerste. Er mocht worden aangetreden worden tegen de noorderburen in het rood. In de poule lag alles open, bij winst op de roodhemden én verlies of gelijkspel van Sleat betekende dat de mannen van Wido en DGL zich mogen opmaken voor de volgende ronde van de beker. Het laatste treffen met Workum is twee jaar geleden, in seizoen 2021/2022. Dit resulteerde in een 5-0 pak slaag op de Rolpeal voor ons.


De aanloop naar dit bekertreffen was goed vanuit Hielpers perspectief. Uit de eerste twee wedstrijden werden drie punten verzameld tegen tegenstanders uit van groter formaat. Vanuit het perspectief van Workum was het minder rooskleurig. Nieuwbakken trainer Schotanus schijnt de eerste weken wel eens aardig hebben staan tieren en een paar stevige looptrainingen als straf te hebben ingezet na een afstraffing in de voorbereiding (bron: spelersgroep Noarkum).
Na de bekendmaking van de selectie afgelopen donderdagavond bleek dat we met een selectie van achttien man richting Workum gingen. Een aantal van ons had een verplichte vrije zaterdag, dit omdat Hielpen 2 een vrij had.


Op vrijdagavond is er een nachtelijk bezoek gebracht aan Noarkum en het complex van hen. Na het bezoek was het complex en de merk iets opgefleurd (Kijk @Hielpen1_onlyfans op Instagram voor beeldmateriaal).
Om 13:30 werd er koers gezet richting de noorderburen. Een deel in de auto en paar gingen met de tweewieler zodat er na de tijd in de kantine een biertje kon worden gedronken. Om 14:00 uur werd er verzameld in de kleedkamer.
Vanuit het moment dat we aankwamen in de kleedkamer was de knop om. Vol focus werd er geluisterd naar het strijdplan van vandaag, wat werd voorgedragen door de trainer. Na de bespreking en het doorspreken van de opstelling werd de volumeknop van de box opgeschaald en kwamen er harde dreunen uit de JBL-box. Om 14:25 betraden wij het plastic veld Workum. Een doorn in het oog voor iedere échte liefhebber, voetbal willen wij op écht gras spelen.  


Na een goede warming-up gingen we nog een keer de kleedkamer in. Het toegestroomde publiek maakte zich klaar voor een ware strijd op het veld. De spelers maakten zich klaar en onder leiding van de leidsman J. de Vries betraden we het veld. Op dit moment werden er verscheidene geelgroene rookbommen en knallers afgestoken. Bij het doek met de bekende uitspraak van onze ‘Kessie’: ‘Zonder strijd geen overwinning!’ zorgde de jeugd van Hielpen voor de nodige bekijks en zette onze jongens voor de laatste keer op scherp.


Om 15:00 uur werd er afgetrapt in Workum. Opstelling Hielpen: Hessel ‘Meiland’- GJ ‘Bokkie’, Bastiaan ‘Bassie’ ©, Sjoerd ‘Sopleppel’, Luut ‘Mr. Pizza’ – Hotze ‘Mo’tje’, Douwe ‘De Do’, Yvo ‘Bob’ – Robert ‘Daddy’, Remco ‘Abba’ en Daniël ‘Likjen Jappe’. Bankzitters vandaag: Durk ‘Mountain’, Jelmer ‘Aete Henry’, Eise B, Robin ‘Junior’, Sander ‘Sjans’, Thomas ‘De Tank’ en Rik ‘Rikkert’.


De verwachte storm, in verband met het loopvermogen wat de roodhemden de afgelopen tijd hebben opgebouwd bleef uit. In de eerste 10 minuten was het ook geen sprake van eenrichtingsverkeer. Wel had Workum meer de bal, maar tot hele bijzondere kansen leed dit niet. In minuut ‘7 kwam Hielpen er voor het eerst goed uit. Via goed samenspel kwam de bal ter hoogte van de 16 meter van Workum in het bezit van de roodhemden. Dit gebeurde doormiddel van een overtreding te maken. Vrije trap Hielpen op een bijzonder mooie plek. Kleinste man van het veld, maar groot in zijn daden; Yvo ‘Bob’ neemt plaats achter de bal. Het muurtje is op afstand gezet door de man met de fluit. ‘Bob’ neemt zijn aanloop en plaatst de bal perfect in de rechterbovenhoek uit het bereik van de keeper. 0-1 Hielpen!! De bank springt op, de massale aanwezige Hielpers springen op, prachtig om te zien.


Na deze eerste gevoelige tik voor de roodhemden moesten zij zich herpakken. Zij gingen verder waar het mee bezig was, uit balbezit kansen creëren. Dit gebeurde in het resterende gedeelte van de eerste helft dan ook. Vooral door de behendige linksvoor werden er verscheidene kansen gecreëerd. Zo ook in minuut ’35, goed doorzetten vanaf de linkerkant door de roodhemden zorgde ervoor dat de bal voor kon worden gegeven. Deze assist was vlijmscherp over de grond, net uit het bereik van ‘Meiland’ en ‘Mr. Pizza’ kon er niet voor zorgen dat de 1-1 op het scorebord kwam.


Aangekomen in minuut ’42, een duel om de bal. ‘Abba’, die waarschijnlijk 20 á 30 kg zwaarder was dan zijn opponent liet zien dat hij zijn lichaam kan gebruiken in een duel. Scheidrechter gaf aan dat het een overtreding was. De speler van Workum had last van zijn zij, zo leek het. Hij werd hierna ook gewisseld net voor rust. Op dit moment net voor rust zorgde de wissel, een raar moment bij de achterlijn; een bal die al over de lijn was (?) voor een corner voor de roodhemden. Uitgelezen deze corner werd binnengekopt bij de tweede paal. 2-1 bij rust.


Na de pauze werd ‘Mountain’ ingebracht en kwam naast ‘Bassie’ en ‘Sopleppel’ te spelen. Zodat onze captain iets meer werd ontlast en meer kon betekenen in balbezit voor ons team. Tijdens de pauze bleek dat de gevaarlijkste man van Workum in de eerste helft, die was uitgevallen, nog steeds langs de lijn lag. Hij viel zo nu en dan weg bij bewustzijn is mij verteld. Daarom is er gelijk een ambulance gebeld en hier werd op gewacht. Nadat er checks zijn gedaan is hij meegenomen in de ambulance richting Sneek. Een sneue aftocht voor hem*.


Nadat de ambulance is vertrokken was er tijd voor een korte warming-up. Om 17:00 uur werd er afgetrapt voor de tweede helft op de Rolpeal. De omzetting naar een centrum van drie achterin pakt goed uit. De roodhemden zijn niet zo gevaarlijk meer als het tweede gedeelte van de eerste helft. Er werd veelvuldig de lange bal gebruikt, wat niet tot 100% kansen leed in het eerste gedeelte van de tweede helft. In minuut ’65 was het tijd voor nieuwe krachten bij Hielpen. De moegestreden ‘De Do’, ‘Moo’tje en ‘Daddy’ werden vervangen door ‘Aete Henry’, ‘Sjans’ en ‘Junior’. Met deze verse krachten kreeg Hielpen nog meer grip op de 11 uit breibekkenland. Alleen had leidsmand de Vries waarschijnlijk zijn geld op de roodhemden gezet om een goede recensie te krijgen. Deze beste man floot niet per sé in ons voordeel, laten we het daar maar bijhouden.
Door goed keeperswerk door onze keeper ‘Meiland’. Wat, als hij er zin in heeft, een bijna niet te passeren keeper is. Bleven de kansen van Workum speldenprikjes. Daar tegenover zetten wij ook niet veel meer dan speldprikjes. Wel mogelijkheden gehad op het maken van de 2-2 maar deze viel nog niet.. aangekomen in minuut ’80: ‘Rikkert’ komt erin voor de moegestreden ‘Abba’. Die laat zijn naam wel noteren op het wedstrijdformulier maar niet op de gewenste manier, ditzelfde geldt voor ‘Bassie’, ‘Abba’ en ‘Mountain’. In de laatst tien minuten wordt er nog een laatste troef naar voren geschoven. Onze captain gaat mee in de punt spelen en er word 1 op 1 gespeeld achterin.


Dit resulteerde voor ons niet in de gewenste goal wat ervoor had gezorgd dat de wedstrijd in een 2-2 gelijkspel had geëindigd. Na 90 minuten en blessuretijd fluit de scheidrechter af en wint Workum thuis met 2-1 van Hielpen.
Na de tijd werd er eerst gebroederlijk met elkaar nagezeten in de kantine van Workum. Dit werd later voortgezet in de Heeren van Heeres. Daar waar verscheidene spelers aan te hebben gegeven Noarkum op termijn te willen verlaten en wellicht een overstap ambiëren naar de parel van de zuidwesthoek. Het bleef nog lang gezellig in Noarkum, iets wat niet vaak voorkomt. Zal waarschijnlijk te maken hebben met de aanwezigheid van de Hielpers (Kijk @Hielpen1_onlyfans op Instagram voor beeldmateriaal).


Ons bekeravontuur zit erop. In een poule met twee derde klassers en een vierde klasser zijn we gedeeld derde geëindigd. Drie leuke wedstrijden gespeeld waarin we gelijkwaardig of bij vlagen beter waren. Als dit de voorbode is voor dit seizoen kan het wel eens een heel mooi seizoen gaan worden voor in de vijfde klasse. Bedankt aan alle supporters die aanwezig waren bij het treffen in Noarkum. De roodhemden willen we veel succes wensen in de derde klasse.
Aanstaande zaterdag wacht voor ons de eerste competitiewedstrijd tegen Blue Boys in Nij Beets. Start wedstrijd 15:00 uur. Wellicht tot dan!


*Wij hebben vernomen dat Nils na onderzoek weer naar huis mocht. Veel beterschap toegewenst en hopelijk kan je snel weer op het veld staan!